Designern som bryter ny mark

Med en barndom full av utelek och vildmarksliv började Nicole Rimér tidigt grubbla över kläders funktion och den globala textilindustrins utmaningar. Som chefsdesigner för Snickers Workwear är hon idag en föregångare inom tekniskt smarta arbetskläder som gör skillnad. För användaren såväl som miljön.

Intervju

Nicole Rimér

Med bara fötter på hala stenar sköljer Nicole sin lägerkittel i Tallaröfjärdens ännu vårkalla vatten. Hit, till Bogesundslandet vid Vaxholm, kommer hon ofta för att hämta energi och inspiration. Idag är hon här med sina tre barn för att leka och laga mat över öppen eld. Ett vanligt helgnöje i familjen Rimér. Men också en förberedelse inför den kommande bestigningen av Kebnekaise, efter önskemål från yngste sonen, sju år.

Det var just friluftsliv och adrenalinstinna sporter som väckte Nicoles intresse för funktionskläder. Med flertalet välkända friluftsföretag på meritlistan – som Fjällräven, Peak Performance, Lundhags och Houdini – fanns inte en tanke på att lämna outdoor-branschen. Tills Snickers Workwears headhunter ringde.

– Jag var väldigt skeptisk, tills jag förstod att målsättningen inom workwear var design på samma nivå som de bästa sport- och friluftskläderna. Det var sju år sedan och starten på en häftig utvecklingsresa.

Som chefsdesigner på Snickers Workwear har Nicole outtröttligt kämpat för att hitta nya lösningar på hur arbetsskador kan förebyggas genom korrekta kläder och smart teknik. Till exempel har hon i utvalda plagg låtit sy in sensorer som slår larm när användaren utsätts för ohälsosamma bullernivåer eller för många knäböjningar per arbetsdag. Än så länge finns plaggen bara i labb-miljö, men ett stort steg är taget.

Just nu arbetar Nicole med att bredda Snickers Workwears klädkollektion för kvinnliga hantverkare. – Allt fler kvinnor väljer hantverksyrket, men klädutbudet är begränsat och drar för mycket åt det färgglada och mönstrade. Vår målgrupp värdesätter kvinnlig passform, men vill i övrigt bara smälta in och vara en i gänget.

”Varje plagg jag skapar är som att lösa en stor Rubiks kub.”

Fleecen hon bär idag är en av de nyheter som lanseras under våren. Sydd i Polartec®, återvunnen polyester, och med många smarta funktioner såsom tumgrepp, bröstficka och dragsko nertill.

– Jag är väldigt stolt över att jobba för ett varumärke med ambition att ligga i framkant när det kommer till arbetskläder anpassade för kvinnor. Kläderna är en viktig markör och kanske första steget mot att verkligen öppna upp branschen för kvinnor. Men det finns massor kvar att göra. Resan har bara börjat!

Nicole Rimér

År på Snickers Workwear: 6

Jobbtitel: Head of design and innovation

Bästa med min roll: Den ständiga utmaningen i att få ihop alla bitar – passform, design, slitstyrka, funktion och miljöhänsyn – i denna extremt funktionsdrivna bransch. Varje plagg jag skapar är som att lösa en stor Rubiks kub.