Person på knä i arbetsbyxor
Person på knä i arbetsbyxor
Person på knä i arbetsbyxor

Så här blir Snickers Workwears arbetsbyxor till

Att skapa slitstarka, funktionella och välsittande byxor med god komfort är en av de ständiga utmaningarna för oss på Snickers Workwear. Det kräver stor erfarenhet, omsorg om detaljer och givetvis skickliga och engagerade specialister.

Vägen till perfektion

Visste du att ett par FlexiWork-byxor från Snickers Workwear består av 64 delar, 6 olika tyger och 46 olika tillbehör? Och inte nog med det, det krävs 40 000 stygn och 122 produktionsminuter för att färdigställa dem.

5 frågor till experten

Vi ville veta mer om framställningen av ett par arbetsbyxor, så vi pratade med Margarita Kleinhofa, vår seniora produktutvecklare, som ständigt är på jakt efter perfektion.

Berätta hur ett par av Snickers Workwears arbetsbyxor blir till

Varje enskilt moment i tillverkningen av ett par byxor är resultatet av många års erfarenhet. Vi ägnar stor uppmärksamhet åt varje detalj, och varje liten del är noggrant utvald för att slutprodukten ska ha mycket god komfort. Vår FlexiWork-byxa består till exempel av 64 delar, 6 olika materialtyper och 46 olika tillbehör, bl.a. knappar, spännen och etiketter. Tillverkningen omfattar 184 produktionssteg, 122 produktionsminuter, 59,19 meters klipplängd och 40 000 stygn.

64 tygbitar för att skapa ett par byxor, varför så många?

För att människokroppen är komplicerad. Vi vill att den som bär våra kläder ska ha maximal rörelsefrihet och inte känna sig begränsad. Därför måste vi skapa plagg som följer kroppens rörelser, oavsett vilken storlek eller modell man väljer. Vi vill också att byxorna ska vara så funktionella som det bara är möjligt. Fickorna är ett exempel. Ett par byxor har minst 16 fickor för olika ändamål.

Kan du säga något om valet av tyg, tråd och sömmar?

Det har stor påverkan på slutprodukten, särskilt när det gäller komforten. Vi överväger alltid flera olika tyger och testar dem både var för sig och i kombination innan vi startar tillverkningen. Vilket tyg vi väljer påverkar vilken tråd vi använder. Vi har specifikationer för alla våra sömmar, samt stygnregler. När vi till exempel syr förstärkningssömmar för att förstärka fickor eller hålla knäskydden på plats tillämpar vi flera olika regler för att tyget inte ska skadas utan fortfarande se fint ut.

"Det är ett lagarbete som utförs av en grupp engagerade personer med stor kunskap och lång erfarenhet."

Spelar mitt val av storlek roll?

Det spelar stor roll för både komforten och slitstyrkan. Om du vill att dina byxor ska hålla länge är det viktigt att du väljer rätt storlek och en modell som sitter bra på just din kropp och passar för ditt arbete. Det påverkar även de ergonomiska funktionerna som knäskyddens och fickornas placering. En välsittande byxa begränsar dig inte under arbetsdagen. Tvärtom hjälper de dig genom att följa med i varje rörelse, oavsett arbetsposition.

Slutligen, vad är ”hemligheten” bakom ett bra par arbetsbyxor?

Enligt mig är hemligheten att det handlar om så mycket mer än att bara sy ihop ett antal tygstycken. Det är ett lagarbete som utförs av en grupp engagerade personer med stor kunskap och lång erfarenhet. En bra arbetsbyxa är resultatet av den positiva energi som har lagts in i tillverkningen av dem. Det finns inget universalrecept bakom ”den perfekta byxan” – varje modell är unik.

Margarita Kleinhofa

Titel: Senior produktutvecklare på Snickers Workwear.

Familj: Man och två döttrar. ”Min man är snickare, vilket är en stor fördel eftersom han fungerar som både slutanvändare och rådgivare.”

Bor: Tukums i Lettland, på gångavstånd från fabriken.

Bakgrund: Har arbetat inom textilindustrin sedan 1990. Började som tekniker på en liten fabrik för arbetskläder. Kom till Snickers Workwear som ekonom 2003 och har sedan dess arbetat som produktionstekniker, textilingenjör och kvalitetschef.