Bygger under noll

På jobbet 200 kilometer norr om polcirkeln.

Intervju

Rami & Tomi Kurtakko

Det är andra veckan i december i finska Lappland. Temperaturen ligger på runt -23 °C, solen tar sig aldrig över horisonten och det svaga, blåa ljuset som lyser upp himlen visar sig mindre än två timmar om dagen. Och det är fortfarande två veckor kvar till årets kortaste dag.

Om det inte låter kallt, föreställ dig att tillbringa dina dagar med att inte bara arbeta i snö och is, utan arbeta med snö och is. Så är det att skapa och bygga Lapland Hotels SnowVillage.

Is blir vackrare med åren

SnowVillage-grundarna Rami och Tomi Kurtakko har byggt den här kombinationen av hotell, restaurang och skulpturutställning av snö och is varje år under de senaste tjugo åren. Numera får man nog se dem som erkända experter på området – de utvecklar nya byggtekniker och designar till och med entreprenadmaskiner som är särskilt framtagna för arbetet. Men oavsett om vi kallar dem grundare, byggare, ingenjörer eller entreprenörer, så är de båda helhjärtat lapplänningar.

De älskar den orörda naturen i norra Finland och allt den erbjuder i form av både professionella utmaningar och fritidsupplevelser. När temperaturen sjunker under noll lägger de långa och tuffa timmar på att få säsongens nya snöstrukturer på plats, med 20 miljoner kilo av både konstgjord och naturlig snö, utöver hela 350 000 kilo is. För de konstnärliga isskulpturerna använder de äldre is, sparad från tidigare vintrar, eftersom is blir bättre med åren och utvecklar en djupare och klarare blå färg för varje år som går.

Jämn kyla är bäst

SnowVillages grundbyggsten är gjord av konstgjord snö, eftersom den ger ett tätare och mer kompakt byggmaterial. Det är denna täthet som gör att så stora strukturer, till och med valv, kan byggas helt av snö. Den ger även en jämn innertemperatur på ca -5 °C, oavsett hur kallt det är ute.

För det internationella byggteamet på cirka 35 hantverkare är det distinkta temperaturskillnader som är en av arbetets största utmaningar. Oavsett om du hämtar isblocken från den närliggande, vindpinade floden eller skulpterar intrikata mönster i åldrad is inne i en gigantisk igloo, så arbetar du i en mer eller mindre jämn temperatur, och kan klä dig därefter.

Flera lager funkar bättre

Men så fort du börjar röra dig in och ut ur snöstrukturerna, arbeta både inne och ute, måste du kompensera för temperaturskillnaderna med dina kläder. Här gör Snickers Workwears-systemets tre lager verkligen hela skillnaden. Du kanske tycker att din pösiga snowboardparkas håller dig varm i skidbacken – men att jobba i den är något helt annat. Att använda sig av lager är inte bara bekvämare, det är också mycket mer praktiskt eftersom du kan sätta på eller ta bort yttre lager för att bibehålla en jämn kroppstemperatur.

Rami och Tomi har jobbat med Snickers Workwear i ungefär tre säsonger nu. Efter att tidigare ha provat ett brett utbud av annan utrustning för kallt väder är de extremt nöjda med våra kläder. Deras egen erfarenhet, liksom den feedback de har fått från teamet, säger att hållbarhet och komfort är oerhört viktigt. Men det som verkligen betyder något när du arbetar i extrem kyla är att kroppsvärmen regleras genom tillräcklig ventilation. Och det är precis vad våra arbetskläder för kallt väder gör.

Rami & Tomi Kurtakko

PLATS: Lappland, Finland

JOBB: Grundare av SnowVillage

TEAM: 35 byggare och konstnärer

SOCIALA MEDIER: @laplandhotelssnowvillage

PRODUKTER I DEN HÄR ARTIKELN