Sten för sten

Att bygga ett nytt hem som alltid funnits där.

Intervju

Gustav Ovland

När Gustav snubblade över en övergiven potatisstärkelsefabrik på en svensk mäklarsida, visste han direkt att han skulle bli nästa ägare. Trots bilder på ett förfallet hus, en övervuxen tomt och en taklös fabriksbyggnad, förstod Gustav instinktivt fastighetens postindustriella potential. Detta var hans chans att skapa den personliga plats som han alltid har velat bo i.

Som entreprenör inom besöksnäringen är Gustav inte främmande för att designa och bygga distinkta miljöer. Från restauranger till hotell – han har gjort allt. Så när han påbörjade det här senaste projektet, passande nog med namnet ”The Starch Factory”, hade han en tydlig vision. Han ville skapa rum i rum, blanda det gamla med det nya och det moderna med det rustika.

Återanvända, renovera, bygga om

Fabriken byggdes i slutet av 1800-talet, huset i början av 1930-talet, och båda hade varit övergivna i mer än 70 år. Det innebar att det fanns mycket historia att ta hänsyn till. Gustav tillbringade de första sex månaderna av projektet med att metodiskt sortera igenom och organisera de föremål som fanns på egendomen. Han staplade gamla tegelstenar, takpannor och balkar, katalogiserade noggrant rostiga beslag och verktyg, elektriska vintagearmaturer och allt annat i fastighetens stora inventering.

Nästa praktiska steg i projektet säger mycket om Gustavs passioner. Efter att ha rensat ur den gamla fabriksbyggnaden började han omedelbart förvandla den till en trädgårdsoas. Han tog bort sex av de nio träd som växte i den taklösa fabriken och ersatte dem med örter, kryddor och grönsaksodlingar. Gustav byggde också ett utomhuskök och en matplats som kompletterade ett unikt och kontinentalt utrymme för umgänge.

”Allt måste kännas som om det alltid har funnits där. Även när det är helt nytt. "

Under hela projektet har Gustavs ledstjärna varit att oavsett vad han bygger eller skapar så måste allt kännas som om det alltid har funnits där. Även när det är helt nytt. En del hållbarhet och två delar estetik, med en skvätt av sydsvenskt entreprenörskap inkastad i mixen.

Gustav gillar att berätta en historia som illustrerar hans livsfilosofi. En granne och professionell murare hjälpte Gustav att bygga en ny vägg med gamla kalkstenar. Men i motsats till vad hans granne föreslog, insisterade Gustav på att de fläckiga och flisiga sidorna av tegelstenarna skulle vändas utåt. Det ger väggen en distinkt karaktär. Kombinerat med det faktum att de använde injekteringsmedel i stället för murbruk, så ser väggen som de byggde verkligen ut och känns som om den alltid har funnits där.

Arbetar tillsammans

Hittills har fler än 50 vänner, grannar och proffs varit delaktiga – alla arbetar som ett team för att få liv i The Starch Factory. Alla har bidragit med sin speciella expertis, inte bara inom restaurering av gamla byggnader med återvunnet material, utan också om vikten av att välja rätt material och använda de bästa verktygen för uppgiften.

För Gustav innebar det en givande inlärningskurva. Han hade exempelvis på sig ett par märkeslösa arbetsbyxor när han rotade runt i fabriken den första veckan. Och det blev lektion nummer ett. Det finns inga genvägar när det gäller verktyg, material eller hantverk. För att kunna göra det han har gjort i The Starch Factory har Gustav verkligen behövt den hållbarhet och funktionalitet som utmärker hans Snickers Workwear.

Gustav Ovland

PLATS: Härnestad, Sverige

JOBB: Entreprenör

FAMILJ: Boris, en italiensk mastiff

SOCIALA MEDIER: @starkelsefabrikenh