Partner login

Nya hus. Gamla tekniker.
Åre Timmerhus.

Snickers Workwear - Sverige

Vintrarna i Åre är långa och kalla. Ändå arbetar Isak Stålenhag och hans kollegor på Åre Timmerhus utomhus året runt och bygger timmerhus. För att detta ska vara möjligt måste de klä sig rätt.

Att arbeta med trä var det som fick Isak Stålenhag att inleda en karriär som snickare. Men som lärling hos ett stort byggföretag i Stockholm insåg han att han knappt kom i kontakt med trä alls.

– Vi arbetade främst med betong, stål och gips. Endast golvlisterna och dörrposterna var av trä, berättar han.

Hus som byggs för att leva i århundraden

Isak tänkte över sina alternativ och siktade in sig på traditionellt snickeri, lämnade storstaden och gick en kurs i timmerhusbygge. Sedan 2004 driver han sitt eget företag Åre Timmerhus, som helt ägnar sig åt traditionellt timmerhantverk.

– Vi bygger och renoverar med hjälp av tekniker som har funnits i Sverige åtminstone sedan 1100-talet, säger han. Många av de hus han har renoverat är från 1700-talet, men ibland till och med ännu äldre från 1600-talet.

– Oavsett vart man än åker i världen så är en fantastisk sak med gamla byggnadstekniker att de har förfinats under en lång tid för att anpassas till geografin och klimatet på varje plats.

Bygga nya hus med gammal teknik

När vi pratar håller Isak och hans kollegor på att bygga ett stort, nytt hus på totalt 180 kvadratmeter. Kunden har uttryckligen bett om att det nya huset ska vara organiskt, fritt från kemikalier och byggt av högkvalitativa material.

– Vi bygger det precis som hus byggdes för hundra år sedan. Alla väggar byggs av timmer, med en fasadpanel av trä på utsidan. Isoleringen består av cellglas, ett slags återvunnet glas som liknar lecablock. Förutom detta använder vi enbart trä, sten och lera, förklarar Isak.

Huset byggs och monteras ner

Att bygga ett timmerhus på byggplatsen tar tre år. Ändå föregås bygget av långa förberedelser inomhus. De noggrant utvalda timmerstockarna från långsamtväxande tallar sågas plana på två sidor. Varje timmerstock bearbetas för att passa in på en specifik plats och märks noga ut med ett nummer.

Timmerstock för timmerstock byggs huset upp inomhus i en stor lada. När det är klart monteras det ned och lastas del för del på en lastbil och transporteras till byggplatsen.

– När väggarna är uppe och taket lagts är huset mer eller mindre klart. Takets vikt trycker ihop timmerstockarna och skapar täta, kompakta väggar som faktiskt inte behöver extra isolering.

“Det som är bra för ekologin är bra för ekonomin”

God ekologi är god ekonomi

Timmerkonstruktionen skapar ett hus som är stabilt och styvt och som löper mindre risk att skadas av sättningar och frostskador i marken jämfört med moderna byggtekniker. Grundkostnaden för att bygga ett traditionellt timmerhus är lite högre, men den förväntade livslängden för huset är mycket längre.

– Vi tror att vi är något på spåren här. De hus vi bygger är fria från plast, de andas och de förblir friska. Och på lång sikt anser vi att det som är bra för ekologin även är bra för ekonomin, säger Isak.

Kort om timmerhus

Ett timmerhus byggs av timmerstockar som är upp till 20 cm tjocka. De placeras ovanpå varandra, sammanlänkade i varje hörn med ett slags flätliknande knutar. För att hålla väggarna raka utan risk för att de böjs fixeras timmerstockarna med runda träpluggar, och ett traditionellt tak med taktegel ger en bra vikt som hjälper timmerstockarna att bilda kompakta och vindtäta väggar.

I Sverige täcks timmerhus traditionellt med träpanel på utsidan och målas röda. Timmerhus byggs utan både spik och skruv. Allt som behövs är en yxa, en såg och en mejsel

– Även om moderna elektriska verktyg sparar tid. Särskilt den breda yxan är ett viktigt verktyg när timmerstockarna ska huggas och knutarna

Utmanande förhållanden

I ett klimat där temperaturen ofta faller under -30 grader Celsius finns det ett behov av välbyggda hus, och även av bra kläder för de hantverkare som bygger dem.

– Normala vinterdagar är inte så farliga. De är torra och bra. Men när temperaturen faller under -30 grader får vi problem. I riktig kyla blir stålet i våra verktyg ömtåligt. Om jag hugger med yxan i en stenhård knut så kan eggen gå av. Kofötter och skruvnycklar kan också gå sönder, säger Isak.

"I sådan extrem kyla kan yxorna gå sönder"

Svårt att hålla händer och fötter varma

Ett annat problem i riktigt kalla temperaturer är händerna. Det är en god idé att ha tunna innervantar inuti de vanliga arbetshandskarna. Enligt Isak gör detta att han kan arbeta under förhållanden som är tio grader kallare.

– Men för att klara -30 behöver du vantar, och det gör dig klumpig och fumlig. Och att ta av en småblöt handske i kylan är svårt. Isak ser till att ta med sig 3–4 par identiska handskar varje dag så att han alltid har ett torrt par att byta till.

– Samma regel gäller för fötterna. Jag har en tunn yllestrumpa närmast huden och sedan en tjockare strumpa som jag byter varje rast. Säkerhetsskor med stålhätta är problematiska eftersom stål kyler ner skon och gör dina tår kalla.

Konsten att klä sig rätt

För att hålla sig varm klär sig Isak i lager.

– Närmast huden har jag ett baslager av ull. Även om det är riktigt kallt så svettas du mycket. Ull är speciellt på det sättet att det transporterar fukt, men det fortsätter också att värma dig även när det är lätt fuktigt, säger Isak. Över sitt baslager har Isak vanliga arbetsbyxor. På överkroppen har han ett extra värmande mellanlager ovanpå sin baslagertröja av ull. Ibland lägger han till en fodrad väst, och utanpå det en skaljacka.

– Jag är en varm person. Det är bara när det regnar som jag lägger till ett skallager ovanpå byxorna. Men jag gillar att ha en jacka på mig, och det är viktigt att skaljackan har utrymme för de kläder jag bär under. Det är även viktigt med en hög krage för att skydda halsen. Om det är möjligt så vill jag ha polokrage på mitt baslager.

”Ull är dyrare, men jag vill inte använda något annat”

Inget slår riktig ull

Under åren har Isak lärt sig en sak, och det är att ull står i en klass för sig. Både när det kommer till värme, fukttransport och att hålla sig fräscht.

– Ull är dyrare, men jag vill inte använda något annat. En fördel är att det håller sig fräscht, inte börjar lukta och inte behöver tvättas lika ofta, säger Isak.

Åre Timmerhus

 • Namn: Isak Stålenhag
  Ålder: 38
  Bor: Offerdal, Jämtland
  Yrke: Grundare och ägare av Åre Timmerhus

 • Namn: Olle Nyberg
  Ålder: 36
  Bor: Valne, Jämtland
  Yrke: Timmerhusbyggare

 • Namn: Robert Lindberg
  Ålder: 51
  Bor: Krokom, Jämtland
  Yrke: Timmehusbyggare

 • Namn: Linus Persson
  Ålder: 27
  Bor: Offerdal, Jämtland
  Yrke: VD och timmerhusbyggare

Läs mer ↓

Höst/Vinter- 18

Stretch, Vattentätt och Dam är rubriker för denna säsongs magasin. Kolla in våra nyheter för Höst / Vinter -18 och gör dig redo för föränderligt väder. Hämta tidningen hos din lokala återförsäljare eller kolla i den här.

Bläddra i magasinet

Fråga oss