Partner login

Lerbyggare med hållbarhetsambitioner.

Snickers Workwear - Sverige

Som nyutexaminerad arkitekt drömde Hanna Nilsson om att hjälpa byggsektorn att bli mer hållbar. Och det är precis vad som hände. Men inte på det sätt som hon hade föreställt sig.

Vi är i ett gammalt kalkstenshus i byn Kastlösa på Öland. På vinden läger Hanna Nilsson på leran på en tegelsten. Detta kommer att bli införlivat i en typ av öppen spis som uppfanns för mer än 30 år sedan, men som aldrig riktigt tog fart.

Hanna, vad är grejen med ugnen du bygger?

Det här är en typ av ugn som uppfanns i Finland under 1990-talet. Den är tillverkad uteslutande av naturmaterial - lera, tegelsten och lite mineralull. Det finns förmodligen ingen annan eldstad som utnyttjar energin i veden så effektivt. Om den är konstruerad ordentligt behöver bara ved läggas till en eller två gånger om dagen. Den energi som frigörs vid förbränningen lagras i massan av ugnen och skorstenen och avges över 24 timmar i form av strålningsvärme.

Det låter lite konstigt för en nyutexaminerad arkitekt för att ändra karriären så drastiskt. Vad hände?

Jag har alltid drömt om att jag kan göra min del för en mer hållbar byggsektor, helst i ett yrke någonstans på gränsen mellan konst och konstruktion. Att bygga något vackert och funktionellt innebär lika mycket manuell arbetskraft som ritning och design. Men jag skulle aldrig ha blivit en murare om det inte var för Johannes Riesterer.

"Jag upptäckte lera, det ultimata byggmaterialet. Det är fuktgivande och organiskt, och det är en mer eller mindre obegränsad naturresurs. Jag kan inte föreställa mig att göra någonting annat än lerbyggnad nuförtiden. "

Vem är det? Och hur möttes ni?

Enligt min uppfattning är Johannes Sveriges bästa lerbyggare. Av en slump hamnade jag på en av hans föreläsningar, och jag kände helt enkelt att jag var tvungen att jobba med honom. Hans syn på konsthantverk och ekologiska tillvägagångssätt under hela byggprocessen slog verkligen ett ackord med mig. Jag tjatade tills jag fick ett jobb, men jag trodde verkligen inte att jag fortfarande skulle vara kvar här fyra år senare!

Var det vid den här tiden att du på allvar började tänka på vad hållbarhet innebär?

Nej, jag började tänka på smart resursutnyttjande, organiska material och den naturliga ekocykeln vid ett tidigt stadium. Jag tillbringade ett år och reste runt i Europa innan jag blev arkitekt. Jag besökte ekologiska gårdar och träffade några likasinnade individer som också letade efter ett förnuftigt sätt att leva.

Hur förnuftigt är lera som byggmaterial?

Lera är fantastiskt på alla sätt. Det är billigt, det är lätt att kombinera med organiskt material, och det är inte frätande eller allergiframkallande. Det är nästan alltid tillgängligt i närheten, vilket innebär korta transportavstånd. Nästan varje by på Öland har sitt eget ler-brott. Jag har nyligen restaurerat en trappa i min hemby Gärdslösa. Jag kunde relativt enkelt få tag i samma lera som användes för att skapa trappan för 150 år sedan. Det säger något om hållbarheten och tillgängligheten av materialet.

Jag ser att du använder lera på väggarna också?

Jag tätar mot drag med hjälp av en lerabaserat murbruk. Detta ger en hälsosam inomhusmiljö. Lerggipset stabiliserar luftfuktigheten samtidigt som den absorberar dammpartiklar.

Vad är lerblandningen gjord av?

Olika produkter som tas direkt från naturen: Lera, sand, halm, vatten och gödsel från kor eller hästar. Det är vackert att tänka på att ett lerahus som förfaller helt återvänder tillbaka till naturen över tiden. Ingen negativ inverkan på miljön. Denna återuppfunna restaureringsmetod är väldigt intressant i dagens jakt på energi samt billiga och hälsosamma byggmaterial

"Att skapa den perfekta leran är en komplex uppgift. Färgen och konsistensen styrs av klimatet och lertypen i området. Lera kan vara allt från vitt och gult till rött, blått, grått, brunt och svart. Det är mer eller mindre plastiskt och mer eller mindre vattenabsorberande, och dess brandbeständighet varierar. Detta gör varje nytt projekt till en utmaning. "

Vad är dina tankar om arbetskläder?

Jag vill kunna se fram emot en lång karriär som lerbyggare. Det är hårt arbete. Dina kläder måste arbeta med dig. Så om dina knäskydd inte stannar på plats suger det inte. Eller om din jacka inte passar ordentligt eftersom det faktiskt är en mans jacka i liten storlek. Och naturligtvis är kvalitet lika viktig. Dagens engångsinställning till kläder är inte hållbart för miljön. Kvalitetskläder som är utformade för att vara kvar länge - det är vad jag kallar hållbara arbetskläder.

Du hjälpte till att utveckla Snickers Workwear nya arbetsbyxor 6701 och jackorna 1107, 1207 och 1367 för damer. Lyssnade de på vad du ville ha

Definitivt. Det var uppenbart att produktutvecklarna hos Snickers hade en genuin förståelse för de utmaningar jag står inför varje dag på jobbet som en kvinnlig hantverkare. Det är dags att någon fokuserar på arbetskläder som är speciellt utformade för kvinnor. Och när vi hantverkare har möjlighet att testa det som utvecklads, blir det designade rätt från start.

Profil Hanna Nilsson

HHanna Nilsson startade sin karriär som ugnsbyggare med Johannes Riesterer, en man som anses vara en av Sveriges bästa lerabyggare. Efter fyra år som lärling startade hon sitt eget företag, HannaMurare, med målet att fokusera på hållbar produktion.

Ålder: 33.
Familj: Förlvoad
Var jag bor: Gärdslösa, Öland.
Yrke: Lerbyggare, ugnsbyggare, arkitekt, konstnär.
Arbetsplats: Driver företaget HannaMurare, håller kurser inom lerbyggnad och ugnsbyggnad

Läs mer ↓

Women's trousers with great fit

Var förderedd på allt. Dessa moderna dam-arbetsbyxor har fantastisk passform, slitstark komfort och avancerad funktionalitet.

6701 AllroundWork, Dambyxor+ Hölsterfickor

Fråga oss