Partner login

Känsla för detaljer - träffa den olympiska skidåkaren som blev snickare

Snickers Workwear - Sverige

En skidfantast sedan födseln. Den schweiziska idrottaren Marc Iselin tävlade både i OS och i VM. Idag driver han sin egen skid-, snowboard- och möbelverkstad i Dietikon, strax utanför Zürich i Schweiz.

Hur blev du intresserad av vintersport?

Båda mina föräldrar var skidlärare. Så jag lärde mig att åka skidor innan jag ens hade börjat skolan. Det var tydligt att jag hade talang, och jag hade snart flera segrar i regionala skidtävlingar i min åldersgrupp. Det var det som gjorde att jag blev uttagen till ZSV (Zürich Ski Federation).

Om jag vill arbeta professionellt behöver jag rätt utrustning.

Vad hände sen?

1990, när jag var kring 10, blev jag verkligen intresserad av snowboards. Det var där jag hittade min äkta passion. Så efter millennieskiftet la jag skidåkningen på hyllan för att fokusera på min nästa karriär. Jag utbildad mig i snickeri och skåptillverkning.

Gjorde du en comeback till vintersporten?

Det var inte länge innan jag var tillbaka på pisten. Jag var så besatt av snowboard att jag började träna för tävlingar igen strax efter 2002. Jag hade omedelbar framgång. Så efter bara 2 år, under vintern 2004/2005, gick jag in i VM-tävlingen. Jag stod på vinnarpodiet två gånger det året och vid flera tillfällen efteråt. Jag blev schweiziska mästare vid tre tillfällen. Jag tränade även till OS.

Vad har varit din största sportliga prestation?

Under 2010 representerade jag Schweiz vid Vinter-OS i Vancouver. Därfifrån har jag härliga minnen. Det var en hård tävling och höjdpunkten i min idrottskarriär. Men det var det också slutet.

Vem har varit din viktigaste följeslagare på din väg till framgång?

Det måste vara Günter Wiesmann. Han hade 50 års erfarenhet av att designa racingskidor och stöttade mig alltid under mina tävlingar. Från vintersäsongen 2007/2008 tog vi fram och byggde snowboards tillsammans. Detta gav mig en chans att använda mina praktiska färdigheter som snickare. Med sin långa erfarenhet var Günter ansvarig för att våra produkter konstruerades och tillverkades enligt högsta standard. Jag lärde mig mycket av honom under den här tiden.

Vem tillverkade du snowboards för?

Efter några försök, var dessa snowboard så väl utformad att jag använde dem för mina egna tävlingar. Det var därför jag var så framgångsrik. Jag kunde göra brädor som var perfekt utformade för både mina behov och kraven i varje enskild tävling.

Vad hände efter din återkomst till vintersport?

Under 2011, när han gick mot pensionsåldern, bad Günter Wiesmann mig att ta över hans skid- och snowboardverkstad. Självklart accepterade jag. Tillsammans med en snickarspecialist har jag utvecklat detta till den specialiserade skid- och snowboardverkstad den är idag.

Vilka är kunderna till dina sportkläder och till din snickeriverkstad idag?

De flesta människor som är intresserade av mina skidor och snowboards är erfarna skidåkare och snowboardåkare. Alla mina kunder letar efter något väldigt speciellt. Alla som kommer till oss vill ha skidor eller snowboards som är perfekt utformade för sin egen förmåga och stil. Jag har också många skid- och snowboardlärare som kommer till mig för sina mycket unika brädor.

Vad är betydelsen av anpassning?

Att välja rätt form och material har en väsentlig inverkan på brädans hanteringsegenskaper. Brädans utseende är bara en liten del av det. Som sagt, har alla mina skräddarsydda skidor och snowboards också ett anpassat, slående utseende.

Hur jämför det sig till möbeltillverkningen?

Det är liknande. Alla jag gör skidor för vill också att deras hem ska vara unikt. Om skidåkare och snowboardåkare kommer till mig och ser exempel på skräddarsydda möbler slutar de vanligtvis med att de beställer möbler tillsammans med sin sportutrustning. Vi har redan ett samarbete och ömsesidig uppskattning av högkvalitativ design, vilket innebär att vi också arbetar bra tillsammans för att skapa fantastiska skräddarsydda möbler.

Vilka steg är involverade i tillverkning av skidor och snowboards?

Det första steget är att bygga kärnan med flera lager av trä. Detta måste ske på ett sådant sätt att det kan anpassa sig till kraven och förmågan hos sin framtida åkare. Därför jobbar jag med ett CAD-system. Jag konstruerar träplattor och brädor med hjälp av moderna CNC-maskiner. Sedan lägger jag den sista finishen för hand. Slutligen täcks kärnan med glas, aramid, kolfiber, titanat och syntetiska hartser. Det översta lagret är inbäddat i detta för att ge skidorna- eller snowboarden en snygg look. Nu är allt som är kvar att göra, att passa in metallkanterna och naturligtvis att skruva loss bindningarna för att passa de fysiska kraven hos ryttaren.

Vad är du särskilt uppmärksam på när du bygger skidor och snowboards?

För mig är den berömda schweiziska precisionen högst upp på listan över kriterier. Allt måste passa perfekt och anpassas noga till relevanta specifikationer. Inga kompromisser!

Jag ser att du bär Snickers Workwear i din studio och i verkstaden. Finns det en särskild anledning till det?

Enligt min erfarenhet kan man inte heller kompromissa gällande arbetskläder. Om jag vill arbeta professionellt behöver jag rätt utrustning. Detsamma gäller för vintersport. Om jag använder amatörlmässig, otillräcklig utrustning, kommer jag aldrig att vinna mina tävlingar. Oavsett om det är skidor, snowboards eller kläder, måste allt passa bra och ge rätt förutsättningar så att du kan fokusera all energi på din prestation.

Detsamma gäller för arbete i studion. Kläderna från Snickers Workwear passar perfekt. Byxorna tillåter mig att röra mig fritt och att gå ner på knä för att arbeta. Knäfickorna är integrerade så att knäskydden sitter kvar på plats. Det finns stora fickor i jackorna och byxorna, vilket innebär att du alltid har dina verktyg till hands - blad, måttband, penna, anteckningsblock. Fickorna är rätt stil och storlek för att säkerställa att inget faller ut.

Om jag vill arbeta professionellt behöver jag rätt utrustning.

Materialen har valts noggrant för att hindra dig från att svettas när du gör ansträngande arbete. Och det finns ännu ett element som verkligen sticker ut. Snickers Workwear är så unikt att deras byxor och jackor inte riktigt ser ut som arbetskläder. Det betyder att jag även kan bära dem på fritiden, när jag till exempel leker med mina barn eller påtar i trädgården.

Läs mer ↓

Höst/Vinter- 18

Stretch, Vattentätt och Dam är rubriker för denna säsongs magasin. Kolla in våra nyheter för Höst / Vinter -18 och gör dig redo för föränderligt väder. Hämta tidningen hos din lokala återförsäljare eller kolla i den här.

Bläddra i magasinet

Fråga oss